The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

FEEDERMANIA – Tokaji Nomád tó

A kedvenc időtöltésem a horgászat. Legalább hetente egyszer hódolok szeretett hobbimnak. Vonz az ismeretlen felfedezése, ezért ritkán esik a választásom a már ismert horgászhelyekre. Nap, mint nap fürkészem az internetet, és figyelemmel kisérem a közösségi oldalakat új vizek után kutatva. Így akadtam rá a Tokajban található Nomád tóra is.

A 6,5 hektár területű tavon mindössze 3 horgászhely található. A „fogd meg és enged vissza” szemléletet követve nagyon vigyáznak a halakra. A napijegy árában benne van egy szájfertőtlenítő, amit a jobb hatás elérése végett a tó vizéhez készítenek, de például minden stéghez tartozik egy ponty bölcső is. A víz minőség megóvása érdekében kizárólag pellettel és bojlival lehet etetni és horgászni is, ezért az etetőanyagomat is e szerint állítottam össze. 4mm-es Amino halibut pelletet paníroztam Extreme Fish-el és egy újfajta vitaminokkal és étvágyfokozókkal dúsított fűszeres halas etetőanyaggal.

 

A pelletet már otthon előző nap előkészítettem. Két egységnyi pellethez adtam egy egységnyi vizet több részletben, és reggel a helyszínen paníroztam be a készre kevert etetőanyagokkal. A bejárathoz legközelebbi részen foglaltam helyet. Körbe néztem és számba vetettem az ígéretesnek tűnő helyeket. Tőlem balra a tó egyik rövidebb oldala, kissé jobbra nagyjából 90 méter távolságra pedig egy hosszúkás sziget sarka volt látható. A feltérképezés után, össze raktam két Serie Walter World Champion 390-es feeder botot, és elsőként mindkettőt a sziget oldalába dobtam flat method kosarakkal szerelve. Csalinak az új két színű Mangós Air Wafters-eket használtam 10-es méretben. Ezzel az újdonsággal a FEEDERMANIA termékpalettáján már három különböző felhajtóerejű csali is megtalálható.

A FEEDERMANIA Air Wafters csalik, még a kissebb horgokat sem emelik el, csak kikönnyítik.

A „Pop-up” csalik: Nagy felhajtóerejű lebegő csalik, amelyek a horog fenéktől való elemeléséhez lettek kitalálva.

„Air Wafters” csalik: Mérsékelten lebegő csalik, amelyek a horgot nem emelik fel, csak kikönnyítik.

„Wafters” csalik: A fenéken fekvő, de kikönnyített csalik, a legóvatosabb halak megfogásához.

Körülbelül 10-15 perc elteltével az egyik botomon kapás jelentkezett, egy 6 kg körüli tőponty személyében, amelyet megszákolása után egy másik hasonló súlyú társa követett. A dupla kapás után ismét mindkét botot a sziget oldalához dobtam.

 

A pelletes horgászatnál figyelembe vettem, hogy lassabban bont, mint egy etetőanyag ezért itt egy kicsit többet vártam rá a kapásokra, amelyek rendszerint 10 perc elteltével meg is érkeztek. A következő ponty fárasztása közben a tó alján elhelyezkedő púpok egyikén elhelyezkedő kagylók sajnos elvágták a főzsinóromat, de nem volt sok időm ezen bánkódni, mert a másik botomon is megszólalt az orsóm féke. Ezt a halat már sikeresen szákba tereltem és engedhettem vissza. Ezek után úgy felgyorsultak az események, hogy három újabb ponty megfogása után sem sikerült újra szerelni a másik botomat, de közben meg is gondoltam magam. Inkább elővettem a táskámból egy bordáskosárral felszerelt 420-as World Champion feeder botot.

A  Serie Walter World champion feeder a Daiwa Lexa w 4012-es orsóval egy nagyon kezes párost alkot. Könnyedén horgásztam meg velük a kb 90 méterre lévő sziget oldalát.

Felcsaliztam azt is ugyanúgy a mangós air waftersel és bedobtam. Kíváncsi voltam, hogy a két különböző végszereléken lesz e különbség a kapások száma között. Még szerencse, hogy Béres Szabolcs a FEEDERMANIA egyik teszthorgásza meglátogatott, mert így nyugodtan tudtam két bottal horgászni és tesztelni.

Még szerencse, hogy Béres Szabi teszthorgászom meglátogatott, mert a nap folyamán többször is jól jött a segítsége.

Folyamatosan duplán fárasztottunk kivéve azokat az alkalmakat, amikor csak egy bot volt bedobva, mert sajnos a nap folyamán többször is megtréfáltak minket a púpokon elhelyezkedő penge éles kagylók.

 

Az időjárás változékony volt, az egyik pillanatban sütött a nap, a következőben pedig beborult az ég és szakadt az eső, de ez a halak étvágyán nem változtatott, minden dobásra kapás jelentkezett. Sok mindentől függhet, hogy egy adott vízen melyik eredményesebb a flat method technika, vagy a bordás kosár, de ezen a napon, a Nomád tavon nem volt számottevő különbség, körülbelül mindkettővel ugyanannyi halat sikerült fognom. A nap végén boldogan és kellemesen elfáradva pakoltam össze. Közben azon gondolkoztam, hogy biztos visszatérek még Tokajba, de legközelebb ismét egy új helyen próbálok szerencsét. Már ki is néztem magamnak a Tokaji Kovács tavat.

Írta: Jankovich Krisztián