The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Muflon (Ovis ammon musimon)

Hazánkban nem őshonos faj, hiszen csak a 19. század végén telepítették be Korzikáról. Kefejezetten az erdősült területek lakója. Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a domborzat, a talaj és a növényzet határozza meg. Kedveli a kötött, köves talajokat, az idősebb erdőállományt, ahol legeléskor megfelelően kilát a növényzetből.
Elnevezés: a hímet kosnak, a nőstényt (amíg nem ellett) jerkének, ellést követően juhnak, a szaporulatot kos- vagy jerkebáránynak nevezi a vadásznyelv.

Testméretei: testhossza 105-115 cm, marmagassága 65-78 cm, zsigerelt testtömege 16-40 kg.

Szőrzet: A szőrzet némi differenciát mutat az ivarok között. A kosoké nyáron általában vörösesbarna, a hátukon sötétebb árnyalatú, ami a fej egyes részein hamuszürkébe megy át. A test alsó része és a lábak szennyes-fehérek.
A kosok nagy részére jellemző a szürkétől a fehérig változó színű „nyeregfolt”, amely a has azonos színű részétől egy sötétebb csíkkal különül el. A nyak szőrzete télen erőteljes sörénnyé fejlődik. A jerkék és juhok szőrzetének színe voltaképpen hasonló, de télen nincs erőteljes nyakszőrzetük, mint ahogy nyeregfoltjuk sincs.

Agancs: trófeája a kosok fejét díszítő, folyamatosan növekvő tülkös szarv, az ún. csiga, melynek hossza a 100 cm-t, körfogata pedig a 24 cm-t is elérheti. A csiga vastagodása 4 éves korig intenzív, 6-7 éves korban eléri a maximumot, ezután kismértékben csökken.

Vadászati idény: Szeptember 1 és február 28. között vadászható. A legjobb időszak az üzekedés időszaka, ez körülbelül október közepétől november közepéig tart.