The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Okos megoldás az éjszakai horgászatokhoz

Horgászok ezrei számára az éjszakák jelentik a legkedveltebb időszakot, hiszen az ilyenkor bekövetkező kapás majd fárasztás semmihez sem fogható élményt nyújt. Persze éjjel horgászni nem mindig egyszerű, az emberen eluralkodó fáradtság könnyen okozhat olyan figyelmetlenségeket, amelyek a nyugodt, természetközeli élményt egy csapásra rémálommá változtatják. Nem is beszélve azokról a kellemetlenségekről, amelyek önhibánkon kívül nehezítik meg az eredményes horgászatot. Gondoljunk csak a világítópatronra minden dobás előtt feltekeredő zsinórra, a spicceket megvilágító lámpa meghibásodására, esetleg lemerülésére vagy akár a fárasztás során keletkező gubancokra, amelyek abból adódnak, hogy ellenfelünk mozgását nem vagy csak nagyon nehezen tudjuk kontrollálni, figyelemmel kísérni a sötétben. E problémák miatt az elmúlt években rengeteget dolgoztunk egy olyan rendszer kialakításán, amely megkönnyíti az éjszakai pecások életét. Szerencsére ez mára el is készült!

Az iBite termékcsalád okos megoldásokat kínál mind az úszós, mind pedig a feederes horgászok számára, hiszen az apró elemek és LED-ek segítségével kidolgozott termékek rendkívül praktikusak és jelentősen megkönnyítik az éj leple alatt történő halfogást. Mivel mi alapvetően a rezgőspicces technika elkötelezett hívei vagyunk, ezért ebben az írásban az egyik olyan eszközt vesszük részleteibe menően górcső alá, ami elsősorban a hatékony éjjeli feederezést segíti. Az iBite Feeder Spiccgyűrű Szett alapvetően három elemből áll: egy speciális kialakítású spiccgyűrűből, illetve egy 211-es vagy 311-es elemből és egy megfelelő méretű LED-ből. Természetesen joggal merül fel a kérdés a terméket látva, hogy miként kell azt pontosan használni és miben nyújt többet, mint bármely más, a spiccek megvilágítását lehetővé tevő megoldás!

Nézzük szép sorjában!

A szett tartalmaz egy spiccgyűrűt, egy elemet és egy LED-et.

Így érdemes felszerelni!

Ahhoz, hogy élvezni tudjuk e remek megoldás előnyeit, először is fel kell szerelnünk az iBite gyűrűt feeder botunk valamelyik spiccére! Mivel manapság már gyakorlatilag bármelyik feederhez lehet kapni utángyártott spiccet, ezért érdemes egyet beszerezni és azon elvégezni a műveletet, így botunk gyári tartozékaihoz nem kell hozzányúlnunk, tehát a garancia lehetősége sem vész el. A felszerelés lépéseit a következő képek segítségével mutatjuk be.

1. lépés: Egy öngyújtó segítségével távolítsuk el az eredeti spiccgyűrűt!

2. lépés: Húzzunk fel két darab, egyenként másfél centis zsugorcsövet spiccünkre!

3. lépés: Kenjük be pillanatragasztóval a spicc végét!

4. lépés: Az egyik zsugorcsövet húzzuk a beragasztózott részre, majd óvatosan melegítsük a spiccre!

5. lépés: Amíg a ragasztó szárad, pattintsuk össze az elemet a LED-del és helyezzük be őket „koppanásig” a spiccgyűrűbe!

6. lépés: Kenjük be ragasztóval a már rögzített zsugorcsövet!

7. lépés: Húzzuk fel a gyűrűt a zsugorcsőre, majd ismét jöhet a pillanatragasztó!

8. lépés: A második darab zsugorcsövet is rögzítsük és már készen is vagyunk!

Ezt a műveletet mindössze néhány perc alatt el lehet végezni, nem bonyolult egyáltalán. Az ily módon szerelt spiccnek hála az éjszakára való előkészület lényegesen egyszerűbbé válik, hiszen az elem és a LED bepattintását követően már folytatódhat is a peca! Fontos tudni, hogy a spiccgyűrűt természetesen a LED és az elem nélkül is lehet használni, tehát nem kizárólag az éjszakai horgászatok során működik, hanem nappal is.

Miért elem? Miért LED? Egyáltalán miért jó ez?

A modern technológiának köszönhetően már egészen kisméretű elemek és LED-ek is rendelkezésünkre állnak, a bennük rejlő lehetőségek pedig ezidáig kihasználatlanok maradtak, már ami a horgászatot illeti. A LED fényereje lényegesen nagyobb, mint egy hagyományos világítópatroné, így sokkal jobban látható akár messziről, például a sátorból vagy az ernyő alól is. Fontos továbbá, hogy a LED két különböző színben elérhető, hiszen piros és zöld is létezik belőle, így mindenki azt választhatja, amelyik számára a legmegfelelőbb. Az elem minimálisan 24, de akár 72 órára is elegendő muníciót biztosít a LED számára, így jó néhány éjszakát végig lehet horgászni egy párral. Ezek az eszközök, az elem és a LED, egyébként könnyen pótolhatók, természetesen másik gyűrű vásárlása nélkül, önállóan is beszerezhetők.

Az erős fényű LED már a szürkületi órákban is jó szolgálatot tesz, hiszen segítségével nem maradhatunk le egyetlen kapásról sem!

A technikai előnyökön túl következzen néhány gyakorlati tapasztalat a spiccgyűrű szettel kapcsolatban! Az első és legfontosabb talán az, hogy sem dobáskor, sem pedig fárasztáskor nincs semmilyen zavaró a használatában. A LED nem lóg ki sem hossz-, sem pedig oldalirányban a gyűrűből, így kizárt, hogy rátekeredjen arra a zsinór dobás előtt! Aki elveszített már néhány szereléket a damil feltekeredése miatt, az biztosan értékeli ezt. Mivel nagyon stabilan ül a gyűrűben az összepattintott elem és LED, így nem kell félnünk attól sem, hogy egy lendületes, nagyerejű dobás során esetleg kirepülnek a helyükről. Ennek köszönhetően az éj beköszöntével kell mindössze a spicchez nyúlunk – rögzítenünk benne az elemet és a LED-et – utána nincsen semmilyen dolgunk vele, száz százalékban a horgászatra koncentrálhatunk! Hatalmas előnye továbbá ennek a megoldásnak az is, hogy a fárasztás során a spiccet figyelve remekül nyomon lehet követni, hogy merre tart a horgon küzdő ellenfél. Ennek főként akkor vesszük igazán nagy hasznát, ha egymás mellett több készség is be van vetve, hiszen így elkerülhető, hogy az egyik szerelékkel összeszedjük valamelyik másikat.

A fárasztás során jól nyomon követhető, hogy ellenfelünk merre tart éppen.

Azért, hogy lehetőség szerint minden kereskedelmi forgalomban kapható feederrel használható legyen ez a megoldás, két-két különböző méretben elérhető a szett, hiszen a gyűrűt elkészítettük 6, illetve 8 mm-es belső átmérővel is, míg a gyűrűtalpat 2 és 3 mm-es átmérővel. A kisebb elsősorban az átlagos, nem távdobó botokhoz ideális, míg a nagyobb a 390-es, esetleg 420-as nagyágyúkhoz való. Természetesen minőségi alkatrészek ezek, amelyek SIC betéttel vannak ellátva, így a nagyerejű dobásokat, a nehéz kosarakat is remekül tolerálják. Bátran használható a szett folyóvízi horgászatokhoz is, nem kell félnünk attól, hogy az esetenként 200 gramm feletti eldobandó súlyt ne bírná a spiccgyűrű!

6, illetve 8 mm-es belső átmérőjű spiccgyűrűvel is elérhető a szett.

Végezetül következzen egy jó hír azok számára, akik hozzánk hasonlóan nagy megelégedéssel használják a Benzár Allround Feedereket, esetleg a jövőben szeretnék kipróbálni ezt a remek botot valamelyik hosszban! Mostantól minden Allround Feederhez jár ajándékba egy, már gyárilag iBite gyűrűvel szerelt spicc, természetesen a hozzá szükséges elemmel és LED-del egyetemben, így az eddig 5 spiccel forgalomba kerülő bothoz mostantól 6 (!) rezgőspiccet kap megvásárlója. Emellett fontos információ, hogy több, az Energofish által forgalmazott feederhez is kapható gyári iBite spicc, melyek név szerint a Benzár Method Feeder, a Kamasaki Pellet Feeder, a Carp Expert Method Feeder és a Carp Expert River Feeder.

Az Allround Feederekhez mostantól ajándékba jár az iBite gyűrűvel szerelt spicc!

A siker titka a részletekben rejlik. Egy ilyen segédeszközzel nem maradhatunk le egyetlen kapásról sem!

Jóval a szürkület beállta után érkezett!

Egy éjszakai horgászat akkor lehet igazán sikeres, ha minden a helyén van. Ehhez nem kevés tapasztalatra van szükség, amit azonban csak a vízparton lehet megszerezni. A fentebb bemutatott termék, illetve termékcsalád horgászok közreműködésével horgászoknak készült. Csupa olyan megoldás, melyeknek hála a sötétben sem kell tapogatóznunk, egyértelműen látni fogjuk, ha akció készül.

Természetesen az iBite szortimentnek a feeder spiccgyűrű szett mindössze az egyik eleme, hamarosan azonban a többit is bemutatjuk, melyek között lesznek az úszós technikákat kedvelők számára készült, szintén nagyon praktikus eszközök!

Energofish Feeder Team