The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

The One tippek – Groundbaites megoldások I.

Az etetőanyaggal történő horgászat talán az egyik legkedveltebb módszer a békéshalra horgászók körében, hiszen a hagyományos fenekezés és persze a finomabb feederpeca egyik elengedhetetlen “kelléke”. Néhány évvel korábban a nagyponty horgászok szinte alig-alig alkalmazták a különböző keverékeket, bár a stick-mixek rudak azért néha-néha feltűntek a horogelőkéken, de egyértelműen nem ez volt a jellemző. Napjainkban elsősorban a partról történő horgászatnál lehet előnyös egy kis csalogatóanyag, ugyanis mi lehet annál koncentráltabb, amikor a horog mellett terülnek szét a finomabbnál finomabb falatok?

Bevallom őszintén, én sem voltam nagy híve a módszernek, ugyanis egy-egy próbát követően maradtam a jól bevált technikánál: a horog mellé PVA hálóba töltött darabolt bojliknál. Nyilván ez is szép eredményeket hozhat, de ahol dobással horgászunk, ott bizony a különböző method kosarak használata sokszor eredményesebb, mintha súlyként kizárólag ólmot alkalmaznánk.

A koncentrált csalogatás mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a method feeder kosaraknál közvetlenül ez etetőanyagba rejtve kínálhatjuk fel a horog mellett lévő csalikat, de ezt hagyományos etetőkosaraknál is könnyedén megoldhatjuk.

Az előkénket egyszerűen csak “rá kell gyúrnunk” a kosárra vagy ólomra oly módon, hogy elvezetjük az előkezsinórunkat a kosár vagy ólom mentén, rágyúrjuk az etetőanyagot, majd az előkénk fennmaradó részét (a horoggal együtt) visszanyomjuk. Így egyrészt közvetlenül az etetőanyag mellett fekszik majd a horogcsali, sőt a gubancolódást is elkerülhetjük. Nálam egyébként bevált technika az, ha a kissé halas jellegű etetőanyag-keveréket a tó vizével és The Red One dippel “öntöm fel”, ami így egy igazán kellemes epres-halas kombinációt ad, ami a legtöbb esetben nem marad érintetlenül.

2

Nyomjuk rá az etetőanyagot a kosárra vagy az ólomra, majd vezessük vissza előkénket és végül “zárjuk le” a kosarat

3

Végül a horgot nyomjuk a gombócba, ami által közvetlenül az etetőanyag mellet fog elfeküdni a horogcsali

02

Ezzel az egyszerű megoldással garantáltan gubacolódás-mentes dobásaink lehetnek…

04

…ami elengedhetetlen ahhoz, hogy szép halakat tereljünk szákba.

Írta: Csákány Attila
Fényképezte: Ács József