The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

With Pupa – Cult & G.carp III.

With Pupa – Cult & G.carp III.

A meleg indián nyárban vétek lett volna, ha az utolsó gyulai perceket nem használom ki. Úszónak, ugyan az a pávatoll pálcika, alá és fölé csak apró sörétólom ütköző gyanánt, lentébb épp akkora súly, hogy be lehessen lendíteni a cájgot a kenyérrózsa csalival. Igen nagy kenyérdarab… az aljzat fölött lebegtetve, amit a keszegek nem tudnak lelopni a viszonylag nagyobb horogról. Hagyom is. A kis csipegetésekre nem reagálok, de ha pontyosan, egyértelműen elindul vagy lebukik az úszó akkor kegyetlenül bevágok.

Újabb csalizás. Újabb kenyérrózsa…  miket beszélek? Valóságos gombóc kerül a horogra, a keszegek kezdik a játékot…  ugyan úgy várok. Nagyobb hal piszkálódására várok…  nem is kell sokat. Ismét görbül, hajlik a nádbot. Megunhatatlan vele a fárasztás. Teljesen más mint egy modern grafit bottal. Ezt a fárasztási élményt minden horgásznak át kellene élnie. Az orsó miatt pedig közvetlen, fizikális élmény, test-test elleni küzdelem. Valósággal birokra kelek a hallal.

Úgy ahogy, de most már biztosan fogom a pontyot, elejtettem az amúrt is, jöhet a non plus ultra; legyezve a nagy fehérhalra! … ráadásul ezt is Imre Tibor nádbottal. Nem könnyű műfaj. De ez már nagyon is öncélú játék. Mit akarhatnék még?

Néha belecincáltam a légybe, hogy felhívjam a halak figyelmét. Bár jól tudom, a kenyér természetesen nem moccan a vízen, de valami legyes késztetésnek eleget téve mégis megtettem ezeket a rutin mozdulatokat… és ilyenkor egy kis idő elteltével meg is jelent egy-egy érdeklődő. Igen bizalmatlan érdeklődő. Nyugtot hagytam a víz tetején maradó légynek. Valaminek történnie kell!

Bekövetkezett! Hibátlan szárazlegyes szedéssel szedte le a hal. Jól ült az akasztás. A hal vehemensen megindult. A többszöri kirohanás nem is akármilyen halat sejtetett. Vigyázva nagyon odafigyelve kellett tartani a halat. Ez nem mehet el! Ki kell, fogjam!

Már a fárasztás elején gondoltam, de még magamban sem mertem kimondani, hogy amúrt, igen egy amúrt sikerült legyezve akasztanom. Ez valóban felülmúlhatatlan. Ilyen non plus ultrára legmerészebb álmaimban sem számítottam.

Írta: Erdélyi Pupa Balázs