The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Sikeres Sport Horgász januári számából

Életem hala

Az Indiai-óceán szinte minden hónapban más arcát mutatja a halfogások és az időjárás tekintetében. A november többnyire napos, de kisebb viharokkal tarkított. No, nem valamiféle hurrikánra gondoljunk, csupán a megszokottnál nagyobb hullámok és esőzések is előfordulhatnak. Viszont a halfogás garantált! Idei utunk is erre az időpontra került, mert tudtuk, nagy eséllyel foghatunk sailfisht, nagy tonhalat, de akár marlint is! Nem csalódtunk. Az óceán ezúttal bőkezű volt… (Andrejszky Zoltán)

Téli márnahorgászat

A márnát hosszúkás, kúp alakú áramvonalas feje és hengeres alakja egyedivé és különlegessé teszi folyóvízi fajtársai között. Testét apró pikkelyek borítják, amelyek a napfényben általában ezüstösen, olykor bronzosan csillognak. Torpedóra emlékeztető formájának köszönhetően rendkívüli erővel küzd a horgon. Aki egyszer megtapasztalja az erejét, örökre a rabja marad a horgászatának. (Jankovich Krisztián)

A tél derekán

Ha lehet választani, melyik a kedvenc hónapom, amikor pontyra horgászom, talán az október végét vagy a novembert mondanám. Tavaink lehűlnek, a pontyok anyagcseréje lelassul, és a legnagyobb súlyban ilyenkor foghatjuk ki őket. A tél beállta előtti időben minden energiára szükségük van, ilyenkor felszednek pár kiló pluszt, hogy a következő hónapokat a tavaszig át tudják vészelni. (Csörgő Tamás)

Áramütés

Repül a gumihal, lágy loccsanással éri el a felszínt. A felkapókart nyitva hagyom, várom, míg peregve szalad a kanóc az egyre süllyedő halacska után. Hirtelen megáll a zsinór pergése, felbillentem a kart, és felveszem a kontaktust a csalimmal. Oldal irányba meghúzom a pálcát, jó méternyit, majd megállítom a mozdulatot, és várom, hogy a csalim libegve ereszkedjen a folyó fenekéig. Ez a röpke tíz másodperc az, amikor tüskés hátú barátaimnak oda kellene pörkölniük neki. Ez az a röpke kis idő, mikor a legjobban reménykedem, és várom azt a bizonyos áramütést, mely végig szalad a csalimon keresztül a fonotton, majd eléri a pálcámat, vele együtt a karomat, és végigfut a testemen, majd az agyam azonnali akasztási parancsot ad, és kezdődhet a fárasztás. No, én most is ezt a pillanatot várom, de nagyon. (Oláh Csaba)

Csukák a ködben

A csukahorgászatnak megvan a maga varázsa, legyen szó pergetésről, úszós élőhalas módszerről vagy akár egy általános fenekező módszerről. Most Szabó Rolandot kísérjük el egy késő őszi, vagy kora télinek is mondható csukahorgászatra a Tisza-tóra. (Lukácsi Béla)

Spiccbottal Maty-éren

Kétszeres volt az örömöm, amikor bizonyossá vált, hogy ezt a cikkemet Jéger Szabolccsal és egy spiccbotos horgászatról készíthetem. Az öröm elsőként Szabolcsnak szól, akit nemcsak azért tisztelek, mert kiváló riportere a Fishing & Hunting stábjának, hanem leginkább azért a hitéért, ahogy horgászversenyzői álmait igyekszik megvalósítani, mégpedig a többszörösen nagy és különleges kihívást jelentő mozgáskorlátozott kategóriában. S persze örülök a spiccbotozásnak is, már csak azért is, mert a horgászat alapjaként is meghatározható módszer mintha egy kicsit háttérbe szorult volna az utóbbi időben. (Szarka László)

A kívánság és az ajándék

Több esetben rendeztünk már magunknak amolyan év végi záró pecát. Aki ráér, eljön, és jó hangulatban pergetünk. Tóth Csaba barátom hívott fel, hogy menjünk, próbáljuk megkeresni a süllőket vagy esetleg a balinokat. Körbecsörögtük a barátokat, és természetesen voltak pajtások, akik jelezték, hogy velünk tartanak. Ilyenkor reggel kezdünk, pecázunk, majd tüzet gyújtunk, és szalonnát sütünk, amit jó hangulatban elfogyasztunk. Utána vissza a vízhez, és pergetünk tovább. (Hodula Tamás)

Érintésmentes jegyváltás

Itt az év vége, ami a horgászok számára a fogási naplók leadásának időpontja, majd az újév első napjaiban megkezdődik a szokásos roham az engedélyek kiváltásáért. Tömeges jelenlét során fokozott a fertőzésveszély, ennek megelőzésére kínál egyedi megoldást a Bakony Balaton Horgász Szövetség. Olvasom a BBHSZ oldalán megjelent tájékoztatást: „A COVID-19 vírus okozta járvány, a horgászok, az egyesületi jegykezelők fokozottabb védelme indokolja az érintésmentes horgászjegyváltás lehetőségét, a MOHOSZ eljárási szabályain alapuló internetes @IRODA.” Dr. Táncsics Aladárt, a szövetség ügyvezető elnökét hívtam fel, és kértem tőle tájékoztatást. (Zákonyi Botond)

Bányatavi pontyok télvíz idején

Eljött a tél, ezzel együtt a napi átlaghőmérséklet és a napsütéses órák száma is jelentősen csökkent. Ennek következtében tavaink jelentősen lehűltek. Nincs mese, át kell gondolnunk stratégiánkat, ha eredményesek szeretnénk lenni. A part menti sekélyesben ilyenkor már érintetlenül hevernek a beszórt bojlik, ekkor érdemesebb a mélyebb részeket vallatni. Még több időt kell szánnunk a helykeresésre, ha eredményesek szeretnénk lenni. Ügyelnünk kell ugyanakkor a megfelelő minőségű és mennyiségű etetésre is. (Kubuk Dániel)