The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Spiccbottal Maty-éren

Spiccbottal Maty-éren

Kétszeres volt az örömöm, amikor bizonyossá vált, hogy ezt a cikkemet Jéger Szabolccsal és egy spiccbotos horgászatról készíthetem. Az öröm elsőként Szabolcsnak szól, akit nem csak azért tisztelek, mert kiváló riportere a Fishing & Hunting stábjának, hanem leginkább azért a hitéért, ahogy horgászversenyzői álmait igyekszik megvalósítani, mégpedig a többszörösen nagy és különleges kihívást jelentő mozgáskorlátozott kategóriában. S persze örülök a spiccbotozásnak is, már csak azért is, mert a horgászat alapjaként is meghatározható módszer, mintha egy kicsit háttérbe szorult volna az utóbbi időben.

Jéger Szabolcs a Maty-éri tározó horgászoldalán spiccbotos fárasztás közben.

– Szabolcs! Már évek óta dolgoztál, mint riporter, számtalan versenyről is tudósítva, amikor először indultál országos bajnokságon. Feltételezem, hogy van összefüggés a kettő között.

– Bizony van. Az elmúlt tíz évben ugyanis gyakran volt szerencsém a világ legjobbjaival találkozni a versenyek közvetítése során, miközben nem csak meghatározó élményekkel gazdagodtam, hanem elmélyülhettem a különféle módszerekben, és szerezhettem sok-sok hasznos ismeretet az úszós szakágban is. Mindez pedig kellő bátorítást adott ahhoz, hogy magamat is kipróbáljam ebben a sajátos világban és elinduljak az országos bajnokságon. Ennek már négy éve, és bár az első próbálkozásom nem sikerült túlságosan fényesre, megfogott az egésznek a hangulata, s ma már az ötödik bajnokságomra készülök.

Nagyobb esélyt adva a pontyoknak, Szabolcs kizárólag magokkal etetett, és csemege vagy ízesített kukoricát tűzött a horogra.

A lehető legnagyobb pontosság kedvéért etetőcsészével juttatta be a szemes takarmányt.

– Mielőtt rátérnénk, hogy többek között ezért is vagyunk itt a Maty-éren, azért gyorsan megemlítem, hogy teszed ezt két bajnoki ezüst és egy világbajnoki részvétellel a hátad mögött. Ráadásul mindezt a mozgáskorlátozottak kategóriájában, ami mit is jelent a te esetedben? 

– Röviden annyit, hogy már húsz éve, amikor egy tiszai fürdőzés közben történt baleset következtében súlyos gerincsérüléseket szenvedtem, és lebénultam. Bár esélyes volt, hogy ebből az állapotból nem tudok kijönni, csodával határos módon nem így történt, és néhány hónap után jelentősen javult az állapotom. Kisebb szépséghibával tudok járni, és a felületes külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a kezeimet is majdnem hibátlanul és nehézségek nélkül használom. Ez azonban a hétköznapokban sincs így, versenyzés közben meg nagyon nem, amit talán jól érzékeltet, hogy a hatos skálán ötös a korlátozottsági besorolásom.

A hónap elején a kukoricacsalira is gyakori vendég volt a dévérkeszeg, mostanra viszont mutatóba is alig akadt belőle.

A kárászok viszont a lehűlt vízben is aktívak maradtak.

– Megköszönöm, hogy ezt megosztottad az olvasókkal, és gyorsan térjünk is át Maty-éri spiccbotozásra. Milyen lett a méltán világhírű pálya a rekonstrukció után?

– Talán nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a 2019-re feltöltött Maty-ér horgászszemmel is a régi fényében tündököl, mert a megyei szövetségnek is köszönhetően a halállománya újra kiemelkedő, amit az idei versenyek is látványosan igazoltak. A nagy mennyiségű keszeg és kárász mellett szót érdemel a nagyon jelentős pontyállomány is, amelyek együttesen garantálják, hogy versenyeken, de a hétköznapokon is fantasztikus élményben lehet része az itt horgászóknak. Mivel a bármikor látogatható horgászoldalon a vízmélység közel azonos a versenypályáéval, ez egy nagyszerű gyakorlási lehetőséget biztosít az ottani versenyekre is. A mi bajnokságunk az idén Maty-éren volt, ami nekem most nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Viszont hamar javíthatok az eredményemen, mert jövőre is itt lesz a bajnokság, amit szegediként szeretnék is sok tréninggel kihasználni. S mivel az apróhalazás gyakran jó alternatívája lehet a pontyozásnak, az sem ördögtől való, ha éppen nem a legkedvesebb módszeremmel, a rakózással, hanem a spiccbotozással próbálok minél több halat horogra csalni. Ebben a késő őszi időszakban a délutánok rövidsége miatt egyébként is gyakran részesítem előnyben a sokkal kevesebb előkészületet igénylő spiccbotos horgászatot, ami a jelentős apróhal állomány miatt akár versenyen is szóba jöhet és kifizetődő lehet az alkalmazása. Ezt akartam ma is megmutatni. 

A hat méteres Black Fighter spiccbot tökéletes választás akkor is, ha a keszegek mellett gyakori vendég a ponty is.

Eredményesen növelhetjük a pontyfárasztás esélyeit, ha a spiccet kivesszük, és két bottagba gumit fűzünk.

– Ahhoz kétség sem fér, hogy sikerült. Lássuk is az érdekesebb részleteket.

– Talán furcsa, de a szinte tökéletesen téli viszonyok ellenére sem használok egyetlen gramm etetőanyagot sem, és kizárólag csemegekukoricával, illetve főtt magokkal csalogattam a halakat, mégpedig bőséggel adagolva a szemes takarmányt. Az ugyanis az itteni tapasztalat, hogy a klasszikus etetőanyagra oly mértékben áll oda az apróság, ami már szinte teljesen ellehetetleníti a pontyok fogását. Márpedig az ő fogásuk teszi igazán élvezetessé ezeket a horgászatokat. A pontosság és a minél koncentráltabb etetés elérése miatt kivételesen összedugtam egy rakóst is, és etetőcsészével juttattam be a magokat. Mivel a keszegek és kárászok a horgászat elején még a szemes etetés ellenére is uralják a helyet, a horgászatot legfeljebb egygrammos úszóval és erősen széthúzott ólmozással kezdem. Természetesen a csali már ebben az időszakban is csemegekukorica, és az eresztéktől függetlenül a kapások zöme még vízközt jelentkezik. Amikor pedig általában egy órányi horgászat és rendszeres etetés után egyre gyakrabban jelentkeznek a pontyok kisebb-nagyobb példányai is, több dolognak is eljön az ideje. A csalit ilyenkor már célszerű a fenéken kínálni, és szükség van egy stabilabb kontrollra is, ami az itt rendszeresen tapasztalható áramlat miatt egy nagyobb úszóval könnyebben megvalósítható. Most egy 2,5 gr-s szerelékre esett a választásom, amely az előzőhöz hasonlóan 14-s főzsinórral és 10-s előkével, rajta 14-s horoggal készült, de ennek az ólmozását egyetlen sörét kivételével öszszehúztam. Ebben a november végi fázós, kézdermesztő időben azt gondoltam, ennyivel meg is úszom, de két kárász és egy kisebb ponty után a következő hal simán megtépett és odalett az előkém. Ekkor, bár sokan fenntartással vannak a dologgal, nem csupán az előkét pótoltam, hanem a boton is alakítottam annyit, hogy a spiccet kivéve, két tagba gumit fűztem, és így folytattam a horgászatot. Számomra ez nagy könnyebbség a pontyok fárasztásánál, és ilyenkor, a már erősen lehűlt vízben nem is húznak ki annyi gumit a két tagból, hogy túl nagy nehézséget okozzon a szákolás, amint az egyébként nyáron, az aktívabb időszakban előfordulhatna. Ráadásul így előkét sem kell feltétlenül vastagabbat kötni, mert nem használok ugyan túl vékony gumit, azért ad annyi plusz rugalmasságot, hogy a tízes előke se szakadjon egy-egy jobb ponty esetén, de a fárasztást is hatékonyan segítse. 

Az energós horogkötő nem csak Szabinak lehet segítségére a kisebb horgok precíz megkötéséhez.

– Az előkecserénél mutattál valamit, és tettél egy meg-jegyzést is, amit szeretnék idézni, ha megengeded.

– Persze, hiszen nem titok.

Ezt a pontyot még a bot begumizása előtt fogta Szabolcs.

Még kicsi, de különleges, és ő sem tudott ellenállni szétnyomkodott kukoricacsalinak.

– Az előkés dobozodat és egy horogkötőt is a kezedbe véve az mondtad, hogy be kell vallanod, bajban lennél, ha nem találnál megfelelő előkét a tartóban, mert a hidegtől kissé elgémberedett ujjaiddal az előkecsere is necces, horgot kötni azonban a sérülésed miatt, ezzel az ügyes eszközzel is csak akkor tudsz, ha nem fázik túlságosan a kezed. 

– Igen, ez pontosan így van, de ahogy most is előfordult, a horogszabadítás is okozhat gondot. Ez persze ilyenkor nem túl nagy probléma, de versenyen az egyebekkel együtt már nem túl előnyös. Éppen ezért a versenyeken mindenkinek lehet a kategóriánkban egy olyan segítője, aki a besorolásunknak megfelelő, jól körül írt tevőleges segítséget is nyújthat. Nekem pedig abban a szerencsében lehet részem, hogy Szilvási Szilárd a segítőm, akinek múlhatatlan érdemei vannak az eddigi eredményeimben, mert nem csak fizikailag volt ott a versenyeimen és vette le akár a századik törpét is a horgomról, miközben nem engem szurkáltak össze, hanem rengeteget megosztott velem a tapasztalataiból, és adta minden helyzetben a számomra létfontosságú szakmai tanácsokat is.

Lehet, hogy gumizás nélkül meglépett volna a 0,10-s előkéről és a 14-es Excalibur Crucian Worm horogról?

A gumírozott Carp Expert Pro Method Advence merítőháló számtalan előnye mellett a halakhoz is kíméletes.

– Szabi! Amikor arról beszéltél, hogy igyekszel kihasználni Maty-éren azt a helyzeti előnyödet, hogy itt laksz Szegeden, ha halkan is, de megemlítetted, reméled, sikerül még újra felállni a bajnoki dobogóra. Nos, kívánom neked, hogy ebben a gyümölcsöző együttműködésben mielőbb valósuljon meg, mi több, teljesüljön túl ez az álmod.

– Köszönöm. Én lennék a legboldogabb, ha sikerülne. 

Forrás: Szarka László