The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A fogós Thrill!

A rövid címről az összes pergető horgásznak egy jut eszébe, a Salmo Thrill műcsali. A Thrill egy olyan fegyver, amire sokan mondják azt, hogy a gyengék csalija. Ezzel pedig nem a csali fogósságát firtatják, hanem azt, hogy ezzel a csalival valóban könnyű balint fogni.

De mi is áll a Thrill sikere mögött? Természetesen a legnagyobb titkokra sosem fog fény derülni, hiszen a Salmo alapítója, Piotr Piskorski álmodta meg és valósította meg ezt a műcsalit. Ez pedig azóta is megismételhetetlen. A Salmo Thrill megjelenése óta meghódította a világot.

Hihetetlen milyen realisztikus színekben kapható a Thrill, ráadásul nincs is a képen az összes variáció.

Ha magát a csalit nézzük, akkor egyből látszik, hogy miként próbálták tökéletesen lemásolni a balin egyik fő táplálékát a szélhajtó küszt, vagy népies nevén a snecit. Mind méretben, mind színiben szinte a tökéletességig hasonlít a snecire a Thrill. A színeknek is komoly jelentősége van, ugyanis a halak színe nem egyforma. Víztől és a körülményektől függően más árnyalatot kapnak a halak, éppen ezért a sneci színe is vizenként változik. A Salmo Thrill-ből is pontosan ezért készült el többféle realisztikus színváltozat. Így bármelyik helyzetben megállja a helyét ez a nagyszerű csali.

Ugyan ez a helyzet a mértekkel kapcsolatosan. A Thrill kínálatában a sneci összes mérete megtalálható, a négy centiméterestől egészen a legnagyobb kilenc centiméteres darabig.

Méretben is van lehetőségünk kiválasztani az éppen legmegfelelőbbet.

A Thrill fogósságának a másik oka a csali mozgása, és annak sebessége. Bármennyire furcsának tűnik, a Thrill éppen annyira mozog amennyire kell. Elsőre normál módon meghúzva pont olyan, mint egy darab ólom, azonban megfelelő sebességgel vontatva már szépen leadja azokat az apró rezgéseket, amelyek a gyors vizekben úszó snecikre jellemző, így nem véletlenül imádja a balin. A megfelelő sebesség kérdése természetesen nagyon fontos. Ha egyszerűsíteni szeretnénk, akkor egy átlagos wobblerhez képest dupla akkora sebességgel kell tekernünk az orsónk karját, hogy valóban csalogató mozgása legyen a csalinak. Amennyiben úgy tekerjük az orsónk karját, ahogy a csövön kifér, akkor biztosan kapásunk lesz. Vagyis nem tudjuk olyan gyorsan vezetni a Thrillt, hogy azt egy balin ne érje utol.

Íme egy meglepetés süllő a Thrill horgán! Vagy nem is annyira meglepő?

Azért a legjellemzőbb a balin.

Ami még nagyon fontos a Thrillnél, nem csak a balin fogható meg vele, a harcsa a süllő és a csuka is gyakori vendég a Salmo Thrill horgán. A gyors vezetés közben egyébként érdemes rövid szüneteket beiktatni, illetve a mederfenéken is pattogtathatjuk a csalit, amit leginkább a süllő imád.

A balin sokszor rendkívül vehemensen támadja a Salmo Thrillt.

Mintha egy sneci lógna a balin szájából.

A Salmo Thril vezetési variációjának szinte csak a képzeletünk szabhat határt. A gyengék fegyvere tehát valóban egy igazán jó csali. Bátran ajánljuk minden pergető horgász számára.

Forrás: Energofish