The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A hosszú életű csali

A hosszú életű csali

Biztosra veszem, hogy a legtöbb horgász számára a Turbo Soft Pellet csalik valamelyike ismerős lehet, hiszen ezek jelentik az egyik legrégebbi, de korántsem idejét múlt Benzár csalit. Emlékszem, anno, már több mint 10 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem járni a lakhelyemhez legközelebbi „versenytóra”, a fokhagymást a vizet jól ismerők féltve őrizték a kíváncsi szemek elől, hiszen ezzel a szóban forgó vízen mindent is lehetett fogni. Igen, ennek már egy évtizede, azonban a fokhagymás Turbo Soft Pellet még ma is sok horgásznak ott van a táskájában az ország különböző pontjain. Persze időnként ráfér a korszerűsítés a legjobb, tradicionális csalogatóanyagokra is, így mi sem tétlenkedtünk és két éve megújítottuk a fentebb említett csalicsaládot. 

2018-ban születtek meg a Turbo Soft Pellet Long Life csalik, melyeket mi csak Long Life Pelleteknek hívunk. A csomagolás maradt, elvégre bevált, a dobozban található pelletszemek azonban némileg megváltoztak, hiszen az állaguk lényegesen tartósabb, horogállóbb lett, így a csalik jobban ellenállnak a kisebb halak támadásainak, emellett akár hosszabb ideig is bent hagyhatjuk őket nyugodtan, például egy éjszakai horgászat alkalmával, ami, valljuk be őszintén, nem hátrány! 

A Long Life Pelletek összesen 12 különböző ízben érhetők el, melyek közül, bevallom őszintén, én ezt a hármat használom a legtöbbet. A tonhalasról már számtalan alkalommal leírtam és elmondtam, hogy az egyik kedvenc csalim, amely nemcsak a hobbi, hanem a versenyszerű horgászataim során is nem egyszer bizonyult verhetetlennek. De persze ahány horgász, annyi féle kedvenc csali!

Természetesen az édesebb ízek kedvelői is találhatnak kedvükre valót a szortimentben, hiszen a tradicionálisan jól működő esszenciák mellett, mint az eper vagy a méz, több újszerű, modern aromában is elkészültek ezek a csalik, elég csak a csoki-narancsot vagy az ananászt említenem. 

A Fluo Carp és a Ponty-kárász azonban nem éppen konkrét ízre utaló fantázianév, így ezekkel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget nyújtani. Előbbi egy fluo festéket is tartalmazó csali, melynek az aromája nekem leginkább a rágógumiéra emlékeztet. Émelyítően édes, nagyon kellemes illat, amely sok esetben, főleg a nagyobb kiterjedésű állóvizeken nagyon fogós tud lenni! Utóbbi pedig egy olyan aroma, amely több Benzár termék esetében is megtalálható a szortimentben. Citrusos, gyümölcsös ízvilágot takar a „ponty-kárász” megnevezés, mellyel tulajdonképpen bármilyen vízen eredményesek lehetünk, ha az említett két halfajra horgászunk. 

Az idei év új aromája a Long Life csalik esetében a vajsav, reméljük, hogy nagyon sokak örömére! Ez, az emberi orr számára kifejezetten kellemetlen illat a halakat, ráadásul főként a nagyobb testű példányokat, valósággal megszédíti a nyári időszakban! Elképesztően fogós tud lenni és, amit még mindenképpen tudni érdemes róla, hogy nemcsak a pontyok, hanem a torpedók is előszeretettel fogyasztják! Ezzel a csalival nyugodt szívvel be lehet dobni akár egy nagy kiterjedésű víztározón, akár egy kisebb, intenzíven telepített tavon horgászunk, biztosan nem fog csalódást okozni! 

Az elérhető ízek között vannak nagyon élénk színnel rendelkező típusok is, ugyanakkor például a tonhalas vagy a krill-lazacos egyáltalán nem hivalkodó, talán ezért is annyira eredményes az agyonhorgászott vizeken. Ez a barnás szín képes észrevétlen maradni a sokat látott pontyok elöl is, elaltatva ezzel minden gyanakvásukat. 

Az ízek és aromák után azonban folytassuk a Long Life csalik további, ugyancsak nagyon fontos jellemzőivel! Ahogyan a képen is látszik, ezek a pelletek rendkívül rugalmasak, tulajdonképpen nem lehet őket szétnyomni az ujjainkkal, hiszen kenyérgyurma-szerű anyaguk könnyen és gyorsan visszanyeri alakját. 

E tulajdonságuknak köszönhetően hihetetlenül univerzálisan használhatók! A legegyszerűbb őket a horogra tűzve felkínálni, hiszen így is tökéletesen működnek. Ebben az esetben akár egy szem csontit vagy gilisztát is nyugodtan melléjük lehet szúrni, mellyel még vonzóbbá tehetjük őket a falánk uszonyosok számára. 

Mivel puha csalikról van szó, ezért, amennyiben flat kosárral horgászunk, érdemes a Long Life Pellettel felcsalizott horgot elrejteni az etetőanyagban, hogy az a tökéletes pozícióban érjen a mederfenékre. 

Én az esetek döntő többségében csalitüskén kínálom fel ezeket a csalikat. Számomra ez a leggyorsabb és a legjobban bevált metódus, mellyel egyaránt horgászom hobbi pecákon és versenyeken is. 

Ha szelektálni szeretnénk és a meghorgászott vízterület nagytestű példányait kívánjuk a fényképező lencséje elé tartani, akkor is bátran csalizzunk a Long Life Pelletekkel! A dolgunk mindössze annyi, hogy ebben az esetben hajszálra felfűzve, lehetőség szerint egyszerre 2 vagy 3 szemet is kínáljunk fel egy megfelelő méretű, legalább 8-as horog alatt. 

Én és csapattársaim rengeteg halat fogunk ezekkel a csalikkal, hiszen egyszerűek, de tényleg nagyszerűek! 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nemcsak a hétköznapi, hanem a versenyszerű horgászataink során is tökéletesen teszik a dolgukat! Elvégre, ezek az igazán hosszú életű csalik! 

Szabó Bence

Forrás: Energofish