The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Sikeres Sporthorgász júniusi tartalmából

 

Challenge Week Háromfán

Több mint tíz éve, hogy elindult egy nem hétköznapi versenysorozat a Somogy megyében található Háromfán. Ez a verseny nem más mint a Challenge Week, azaz a Kihívás Hete. Amikor a sorozat elkezdődött, öt különböző gyártó csalijaival lehetett csak horgászni öt napon keresztül. Ami még nehezítésnek számít: ez az első verseny az országunkban, minden március utolsó hetében rendezi meg a tógazda, Pálinkó Károly. A másik nehézsége, hogy minden nap új sorsolt helyeken kell kihozni a maximumot, és erre összesen húsz órájuk van a versenyzőknek. Ezeket szem előtt tartva nem véletlenül kapta a Kihívás Hete nevet… (Csörgő Tamás)

Method feederhorgászat nagy távolságra!

A nagy távolságú feederhorgászat egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is, ami új lehetőségek kapuit nyitotta meg a horgászok előtt. Elképesztően hatékonynak bizonyul a rövid idejű, szelektív, nagyhalas horgászatok során, valamint a kiélezett helyzetekben, akár versenykörülmények között is. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy meghatározó szerepünk van ennek a módszernek a népszerűsítésében, amelynek során kiemelt figyelemmel és a lehető legnagyobb szakértelemmel, tudásunk legjavát adva fejlesztjük az ehhez szükséges eszközöket. (Döme Gábor)

Repül a bogár!

Valami mintha megváltozott volna! A vízbe lógó gallyakon izgatott madarak leskelődnek, olykor a felszín felett cikáznak, és visszavágnak a sűrűbe. Mi lelhette őket? Most pillantom csak meg az első bogarat, mely épphogy levedlette ruháját, és büszkén csapkodja szárnyait, miközben párját kémleli. Sajnos társ helyett egy éhes sirály csap le rá fentről, és csőrébe kapva illan el a szemem elől. A Tisza életének talán legszebb és leglátványosabb ünnepe veszi kezdetét: a Tisza-virágzásnak lehetek tanúja. Ünnep ez a kérészeknek, hiszen röpke életük leghevesebb pillanatait, a nászukat, szaporodásukat élik meg, öröm ez a madaraknak és halaknak egyaránt, mivel bőséges és ínycsiklandozó lakomában vehetnek részt, és nem utolsósorban nekünk, embereknek is egy semmihez nem fogható élményt nyújt, nem beszélve a megrészegült és könnyedén rászedhető ragadozó halak jelenlétéről. Bizony mi is jól szórakozhatunk ebben a csodálatos és vibráló délutáni forgatagban. (Oláh Csaba)

Feederbottal a szlovákiai Kis-Dunán

Egy hétfői nap estéjén az egyik videómegosztón horgászfilmeket nézegettem, amikor is egy újonnan felrakott kisfilmre lettem figyelmes. Egy ügyes szlovákiai magyar pecás az ottani Kis-Dunán nagyméretű dévérkeszegeket fogott, köztük több két kiló feletti példányt is. Teljesen lázba jöttem, és már azt tervezgettem, mikor és hogyan fogok oda eljutni. (Jankovich Krisztián)

Divatból sporthorgász?

Sporthorgászat. Mint ahogyan az újság, ami az ön kezében is van, ezt sugallja – de mi is valójában a sporthorgászat? Mikor vagyunk igazából sporthorgászok? Ez a néhány kérdés is megfogalmazódott bennem, amikor eldöntöttem, írok a témáról. A téma pedig nem más, mint a halak visszaengedése. Mert ha azt mondjuk, visszaengedem a halat, akkor cselekedjünk is úgy, hogy ezt valóban megtehessük! (Lukácsi Béla)

Világbajnok leszek!

Bizonyára többen emlékeznek olvasóink közül Balogh Zselykére, az ifjú reménységre, akiről épp egy éve írtunk egy kis bemutatót. Akkor arról számoltunk be, hogy a csepp hölgyemény igazi megszállottja a horgászsportnak, s a kapástalan órák után is, amikor mindenki más már a szerelékeket pakolja össze unottan, ő még a „két utolsó kapásra” vár rendületlenül. Az akkor nyolc esztendős leányzó máris ott tartott, hogy korosztályos kategóriákat ugrott külön engedéllyel, csak hogy rakóssal a kezében bizonyíthassa: igenis állja a sarat azokkal szemben is, akik csaknem kétszer annyi életévet tudhatnak magukénak. (Jakó László)

Akasztói kárászozás

A Colmic csapat egy része a Ferroflex Kft. Alkalmazottja, és amilyen piszok szerencséjük volt, az egyik hétfői napon a gyárban egész napos áramszünet volt. Aminek a főnökség nyilván nem örült, de úgy gondolták, hogy kihasználjék a váratlan szabadnap adta lehetőséget, és horgászással múlatják majd az időt. Miután a Colmic csapat több kerettagot ad a különféle válogatottakba, éltek is az alkalommal. Az Európa-bajnokságra készülő Ujszászi Ricsi az előző héten véletlenül Akasztón edzett, a terep és a halfogás lehetőségének ismeretében azt javasolta, hogy menjenek az Alföld méltán legnépszerűbb horgásztavára, Akasztóra. Pontosan tavaira, mert csak horgásztóból van hat különféle. A választás a kis versenytavukra esett, melynek szélessége 15-20 méter lehet, a rakós bottal néhol éppen majdnem átérhető. Ennek a tónak jellemző hala a kárász, van még benne szép számú dévér, és akadnak benne kisebb-nagyobb pontyok is. Versenyzői szemmel nézve olyan tó, ahol lehetőség nyílik a finom technikás horgászatra, ráadásul mivel kárász a döntő hala, remek alkalom adódott a kárászozás fortélyainak gyakorlására, a módszer finomítására. (Zákonyi Botond)

Pörgesd fel!

Meggyőződésem, hogy sok esetben a nem megfelelő etetési stratégia a kudarc fő oka, és ha kicsit körültekintőbben készítettük volna elő a horgászatot, bizony ugyanazon jellegű csalival sikeresek is lehettünk volna. Érdemes néha kicsit kacsingatni a finomszerelékes technikával horgászó sporttársak felé, akik sokszor nem a csalit cserélik le, ha nincs elég gyorsan kapás, hanem az etetőanyag összeállításán vagy felkínálási módján változtatnak, és ha az sem hoz átütő sikert, csak akkor következhet a csali módosítása. (Haskó Tamás)