The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Kamera nélkül jobban jön a hal

Kamera nélkül jobban jön a hal

Könye Géza barátommal délre beszéltük meg a Duna parti találkozót. Géza késett, de addigra legalább összeállítottam a centrepin orsós úsztatós szerelésem, mire megérkezett. Utolsó Energós beszerzésemből még maradt domolykós és paducos etetőanyag és sajtos apró pelet. Út közben vettem két doboz csontit, amiből egyet az etetőanyaghoz adtam. Ez is be lett keverve és az első sóderrel nehezített kemény gombócok is be lettek dobva, mire Géza összeszerelte a feederes cuccát.

Mégis Gézának jött az első hal. Nem is jött. Robogott a vízben a termetes koncér. Erős, vérbeli sporthal. Gyors fotó után ment is vissza. Ha minden igaz jövőre már nem élvez védettséget a Dunában. Közben a Duna egy másik részén Koppányt tréfálta meg egy szintén védett hal (na ki találja ki?)

, süllős jigelés közben. Eléggé rossz szériában van mostanában a srác. Az öreg hölgy csak apróságokat ad neki. A battai sporik már mindenféle gúnynévvel heccelik; óvó bácsi, ikrahorgász….

Géza még fogott egy gébet én pedig szereltem. Úszóstól szakadtam. Be megint néhány gombóc és bejelentkezett az első paduc. Igaz márnázni jöttem, de örültem a csöppségnek, majd a következő leúsztatásnál ismét kapás. Egyet rázott magán a hal és tép. Gézánál semmi.

Gondoltam hosszítok egy kicsit az eresztéken, hogy még inkább az aljzaton tudjam a csontis horgot. Meg is lett az eredménye: újabb úszó szakadt be. Ennyi is volt az 5 grammos úszóimnak, 2 grammos stickre váltottam, 14-es főzsinór, 12-es előkével, 10-es horoggal. Lehet megtanultam valamennyire horgászni. Ugyan olyan messzire ki tudtam vetni és az úszó is sokkal lassabban haladt, a csali pedig épphogy bukdácsolva sodródhatott az aljzaton. Jöhetnek a márnák!

Nem jöttek a márnák. Az őszi nagytestű paducoknak támadt ingere a kis csontkukac csokorra. Attraktív kapások és hihetetlen fárasztások dobták fel a hétköznapi délutánt. Nem tudom leírni az érzést, nem tudom láttatni, ahogy burványokat vetve küzdöttek a vésettajkúak.

Némelyiknél Géza merítője is elkélt, de vízben állva többnyire kézzel is sikerült baj nélkül kiemelnem őket. Önfeledt dunai peca volt. Hazafelé arra gondoltam, hogy kamera nélkül jobban megy a horgászat. Ha nincs kamera, akkor horgászat van, akkor van horgászat.

Írta: Erdélyi Pupa Balázs

Köszönet a képekért Gézának!