The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Pelletek minden helyzetre

A pelletek megjelenése évekkel ezelőtt forradalmasította a feeder botos pontyhorgászatot. Manapság azonban már végeláthatatlannak tűnő választék tárul a sporttársak elé, hiszen megannyi különböző féle-fajta granulátum sorakozik a boltok polcain. Előfordulnak hallisztesek, míg vannak kizárólag növényi liszteket tartalmazó típusok, de léteznek gyors és lassabb oldódású, aromás és natúr pelletek is. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Benzár paletta, folyamatos bővülésének hála, mára egy minden helyzetre megoldást kínáló szortimenttel rendelkezik a pelletek vonatkozásában, melynek legújabb darabjait ebben az írásban szeretném részletesen is bemutatni.

2018-ban jelentek meg a Method Pelletek, amelyek 2 mm-es, minden szempontból a method technikához optimalizált hallisztes, közepesen gyors oldódású granulátumok. Sikerükön, illetve a felhasználói visszajelzéseken alapulva jött az ötlet, hogy készítsünk ezekből nagyobb méreteket is, hiszen egy nagy kiterjedésű etetés létrehozásához, esetleg szelektív csalizáshoz lényegesen alkalmasabbak a 4, 8, 12 vagy 18 mm-es pelletek.

4, 8, 12, illetve 18 mm-es méretben is elérhetők már a Method Pelletek! Ezekkel etetni és csalizni egyaránt érdemes.

Egyelőre két íz, a krilles és a csoki-narancsos típus kapható, de a sor hamarosan bővülni fog!

A 8, 12 és 18 mm-es típusok már gyárilag fúrtan kerülnek a zacskóba, így nagyon gyorsan és egyszerűen lehet velük csalizni.

A legkisebb, 4 mm-es kivitel pedig bármilyen etetőanyag tartalmasabbá tételére kiváló.

Természetesen mind a csoki-narancsos, mind pedig a krilles ízekhez érdemes a Bait Steam vagy Bait Booster aromákat használni, melyeket a pelletek gyorsan magukba szívnak és hosszú időn keresztül bocsátanak ki a mederfenéken.

A két aroma egyidejű használata gyakran bizonyul verhetetlennek a döglöttnek hitt vizeken is!

Alaposan elkeverve, néhány perc pihentetést követően el is készül az aromás pellet.

Mindkét típusú pelletet érdemes párosítani a hozzá tökéletesen illő Seria Method etetőanyaggal, a krilleset a Red Krill-lel, a csoki-narancsosat pedig a Choco-Orange-zsal. Ez jelentheti a pellet panírozását és az etetőanyag gazdagítását egyaránt.

A csoki-narancsos íz egész évben eredményesen használható, legyen szó természetes vizekről vagy intenzíven telepített tavakról!

Ha keverékünket szeretnénk tartalmasabbá tenni az új Method Pelletekkel, akkor célszerű először a száraz etetőanyagot használatra kész állapotba hozni, majd ha annak szemcséi megfelelően átnedvesedtek, néhány marék granulátum hozzáadásával el is készül a kaja.

Így néz ki egy igazán tartalmas kosárba való!

A nagyobb méretekkel csalizni is lehet! Ilyen esetben fontos, hogy kellően nagyméretű horgot válasszunk.

Mivel gyárilag átfúrt állapotban kerülnek a zacskóba…

…ezért a felfűzésük gyerekjáték!

Pelletstopperrel lehet a legstabilabban rögzíteni őket a hajszálon.

Ideális nagyponty csali!

A bordásban pellettel gazdagított etetőanyag, a csali szintén pellet. A nagytestű pontyok megfogásához ideális összeállítás az ilyen!

Az eredmény egy bányatavi harcos, közel a 10-hez!

Természetesen a most bemutatott pelletek más formában is eredményesen használhatók, hiszen be lehet őket juttatni szárazon, akár egy csúzli vagy egy rakéta segítségével, de lehet őket kezelni különféle olajokkal, kivonatokkal, melyek mind-mind fogósabbá, attraktívabbá teszik őket. A csalizás terén is rendkívül széles a lehetőségek tárháza, hiszen a pelletek kombinálhatók magvakkal, pop-up-okkal, esetleg más lebegő csalikkal. Egy szó, mint száz, ismét univerzális és nagyon fogós csalogatóanyagokkal bővült a paletta!

Szöveg: Szabó Bence
Fotó: Molnár Zoltán

Forrás: Energofish