The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Rejtsük el a horgot!

Nem vitás, hogy a ragadozóhorgászat és az akadók, vízi búvóhelyek kérdése nagyon is összefügg. A ragadozók egyrészt maguk is rejtőzködnek általában, nem szeretik a rivaldafényt, s a táplálkozásukhoz is szívesen használnak rejtekhelyeket, különböző fedezékeket.

Számos alkalommal fordul elő, hogy a rejtekükből nehezen csalhatók elő, s nekünk kell a nehezített körülményekkel megáldott helyen megkeresnünk őket. Ekkor kerülhetnek előtérbe olyan végszerelékek, melyek akadós terepen is biztosíthatják a folyamatos horgászatot.

A manapság már hazánkban is elterjedt offset horgok kiváló lehetőségeket kínálnak, s szerencsére már a hozzájuk való, a hal megakasztását alakjukkal is támogató plasztik csalik is megvásárolhatók.

A módszer sajátossága, az elrejtett horog, támaszt némi elvárást az alkalmazott összetevők vonatkozásában. Illik az offset horog és a műcsali méretét összehangolni. Az se jó, ha a horog túl nagy, ez esetben a plasztik működését hátrányosan befolyásolhatja, de az se üdvözítő, ha a horog túl kicsi, mert ebben az esetben a megakasztási százalékunk lesz csapnivaló.

A műcsalik, melyek ehhez a módszerhez valók, tartalmaznak olyan ún. slotokat (nyílásokat, bemetszéseket), melyek segítik egyrészt a plasztik feltűzését, de sokkal fontosabb, hogy támogatják bevágáskor a horog kifordulását is a műcsaliból. Ez nagyon fontos a halak hatékony megakasztásában.

Nézzünk egy konkrét példát. Legutóbbi Tisza-tavi csukás túránkra kétféle horgot vittünk. Az amerikai Trokar extra minőségű offset horgai mellé az Energo Team Wizard Classic offsetjeiből is válogattunk.

Plasztik csaliból az Energo Team Wizard sorozat FINESSE modelljeit próbáltuk ki, melyek speciális hasi bemetszésüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak offset horoggal való felkínálásra. Ilyen horoggal montírozva felkínálhatjuk őket drop shottal, Texas-riggel, vagy akár csuklós ólommal, az ún, cseburaskával is. Ezen módszerek alkalmasak arra, hogy a műcsaliból kiálló karikás horogvégnek csatlakozási alternatívát kínáljanak.

Bármelyik módszert választjuk is, a horog elhelyezése a plasztikban pontosan ugyanúgy zajlik.

A FINESSE plasztikok alapanyaga nagyon lágy, így ezek a modellek kifejezetten alkalmasak arra, hogy a bevágáskor a horog minél kisebb ellenállással kibújhasson.

A feltűzés a plasztik elejénél kezdődik. hasznos lehet a horgot odamérni a csali mellé, hogy lássuk, hol kell a horognak az “állán” kijönni, majd hol kell pontosan a testén átvezetni.

Az első beszúrást követően alul kell kibukkanni a horog hegyének.

Át kell húznunk a horog karikás végéhez. A gumit egy csavaró mozdulattal – ügyelve arra, hogy nehogy elszakítsuk túlzott lelkesedésünkkel -, a megfelelő irányba kell fordítani. Az eleje ezzel a helyén van.

Most jön jól először a hasi bemetszés. A megfelelő távolságban a gumi meghajtásával, elkezdhetjük a horgot alulról felfelé átszúrni a műcsalin.

Miután kivezettük a tetején és eligazítottuk, nagyjából így kell kinéznie.

Az oldalnézeti kép elárulja, hogy miért is nem akad be az akadókba – ha így szereljük. A horog teljesen rásimul a tetejére. Ha nagyon sok az akadó, és igazi dzsumbujon kell átcibálni, akár még egy kis bemetszést is ejthetünk a műcsalink hátán, hogy a horog még jobban bele tudjon süllyedni.

Alulnézetből nyilvánvalóvá válik, hogy milyen fontos a hatékony beakasztáshoz az alsó slot. Megvan az útja a horogöbölnek, és szinte nem ütközik ellenállásba.

Ez a remek csali könnyedén összenyomható a horog előtt, ez a tulajdonság is a akasztásokat segíti. A hal össze tudja így nyomni a plasztikot, de az akadó nem.

Ha így elkészültünk a montírozással, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy milyen végszerelékhez kapcsoljuk hozzá a FINESSE-t.

A Tisza-tavon Texas-riggel próbálkoztunk az ártéri fás részen. Két nap alatt sikerült pár szép halat kiteríteni, egy részüket ezzel a rejtett horgos módszerrel cserkésztük be.

A horgászat során érdemes odafigyelni, hogy a bevágásra különös hangsúlyt fektessünk. Ennek a mozdulatsornak kissé erőteljesebbnek kell lennie, mint általában, s emiatt a felszerelésünket is ennek megfelelően kell összeválogatni.

Nálunk szerencsére nyögött néhányszor a EnergoTeam Excalibur Spin 210-es botja. A horog beakadását nagyban segíti a fonott zsinór, mely nyúlásmentességével azonnali reakciót közvetít. Nemsokára további plasztikcsalis horgászatokról is be fogunk majd számolni!

Forrás: EnergoTeam