The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Tavaszi harcsák

Tavaszi horgászataim általában békéshalas horgászattal kezdődnek keszegezéssel, bodorkázással szerencsés esetben pontyozással. Ehhez képest március első napjában már túl voltam egy hatvankilós harcsa megfogásán.

Az is igaz, hogy az első horgászataim szinte kizárólagosan a Balatonhoz kötődnek ahol a jégveszte utáni időszakban eleinte keszeget bodorkát, vörösszárnyú keszeget lehet fogni, a harcsának ilyenkor még esze ágában sincs elindulni. Más a helyzet, persze ha az ember külföldön kezd, mint ahogy mi is a barátaimmal. Sokat tépelődtem az indulás előtt, hogy hova is menjek, hiszem meghívásom volt az Adriára tonhalas túrára.

Szép harcsa rövid fárasztás után

Tekintélyes harcsa

Amelyen pár éve már részt vettem és emlékezetes horgászatban lehetett részem. Ami ellene szólt az a nyílt tengeren való horgászat lehetősége, amiben borítékolható, hogy a tengeri horgászatban kevésbé járatosak összehányják a hajót. Az adriai földközi és balti-tengeri horgászataink össznépi rókázással kezdődtek és folytatódtak, mert az „okosak” minden intő jel ellenére nem vették be a megfelelő gyógyszert. Kint a tengeren mondjuk húszmérföldnyire a parttól, egészen más viszonyok uralkodnak, mint az öblözetek becsapós, szelíd vizében. Hatalmas hullámok jöhetnek a semmiből és a bőséges reggeli hamar kikívánkozik a háborgó gyomorból. Ezért is döntöttem a caspei túra mellett annak ellenére, hogy március elején az időjárás még Spanyolországban is hagy kívánnivalót maga után. Ha a víz hőmérséklete meghaladja a tíz fokot, már jó esély kínálkozik nagytestű pontyok és harcsák megfogására, de egy-egy váratlan olvadás bekavarhat. A Pireneusok hófödte csúcsai tekintélyes mennyiségű havat tartanak, márciusban áprilisban ott még javában zajlik a síszezon, a hirtelen jött olvadás igen hideg vizet hozhat az Ebróba, ami későbbre tolhatja az ígéretesebb napokat.

De szép fogás

Ritka zsákmány a feketesügér

Szeretnivaló folyó az Ebro, nemcsak ponty és harcsabősége miatt, hanem kiszolgáltatottsága okán is. A nagy folyók többsége a magas hegységekből ered átfolynak a központi Mezetán és Portugáliában ömlenek bele az Atlanti-óceánba. Az Ebro az egyetlen, amely a Földközi-tengerbe ömlik és Spanyolország legaszályosabb részén halad át. Ennek megfelelően a folyómenti gyümölcstermesztés rengeteg vizet kiszivattyúz belőle, a nagyon aszályos időkben számos híd lába szárazra kerül. Március első napjaiban az első harcsámat alig hetvencentis vízben fogtam, a pontyok után induló harcsák a túlsó part sekély vizében garázdálkodtak az oda kihúzódó pontyok között. Vannak területek ahol a Mezetán keresztül nyugatra tartó folyamok a Duero, a Tajo a Guadiana de főleg a Guadalquivir termékeny völgyeket alakítanak ki. Ahol bőven van víz, ott a hajózás is szerepet kap, így lett Sevilla az egyetlen olyan belföldi kikötő, ahonnan óceánjárók is indulhatnak.

Az első harcsánk…

A második…

A harmadik…

Az Ebro küzd az aszállyal meg avval a nem normálisnak mondható helyzettel, hogy halainak nincsen elég táplálék, ezért lehet itt a pellet ennyire nyerő csali. A 2012-es év új horgászrendjéről már írtam, nagy kérdés, ha betartatják a harcsahorgászat új rendjét és minden kifogott harcsáét meg kell ölni- mi lesz majd a későbbiekben? Egyelőre van harcsa bőségesen, hiszen ötmillióra becsülik a számukat és, hogy ez mennyire igaz arról tanúskodott harcsás délutánunk, amelyen közel fél tonna harcsát fogtunk. Ennek a horgászatnak több tanulsága is volt. Megint bebizonyosodott, hogy nem a név, hanem a minőség, a megbízhatóság, a könnyen kezelhetőség az egyszerűség számít.

A nyerő orsó

És a nyerő bot

Az Ebro legjobb gájdja Paul Booth például az Energofish harcsás botjait és orsóit preferálja és fogatja vendégeivel a száz kilóhoz közelítő harcsáit. A 330 cm hosszú Power Cat botok és a Ryobi Carnelian 20000-es orsók tökéletes választásnak bizonyultak.  A fárasztások sikerébe nyilván beszámítottak a derékövek, amelyekbe beakasztva a botok fárasztás közben, kisebb terhelést jelentettek a karnak, deréknak.  Ha negyedóránként beleszalad az ember, néhány 60-80 kiló közötti harcsa fárasztásába, az bizony megterhelő tud lenni. Kicsit zavaró volt, hogy a harcsa horgászatot megzavarta a gyakori pontyfogás lévén, hogy a szerelék és a csali egyaránt alkalmas volt mindkét hal megfogására. Sajátos, de abban a pillanatban, amikor megfog az ember egy 86 kilós harcsát, hiába fog után két darab húszkiló körüli pontyot, az élmény nem összehasonlítható. Pedig mit meg nem adnék azért, hogy a Balatonon húszkilós nyurga pontyot fáraszthassak és mégis, itt ebben a szituációban szinte szóra sem érdemes a húszas pontyok fárasztása.

Univerzális csali pontyra-harcsára

Megindultak a harcsák

Érdemes néhány szót szólni a környezetről, amely nem hétköznapi. Szurdokvölgyeket vághatott sok ezer évvel ezelőtt a folyó, amely mára letisztult röghegységek közt iparkodik a Földközi-tengerbe, de így is mutat néhány különleges szépségű bemaródást, nem mindennapi sziklavonulatot. Az elmúlt évtizedekben rengeteg követ fejtettek ki errefelé, általában negyven tonnás!- darabokat robbantanak ki megfelelő módszerrel a különféle építkezésekhez. A növényzet, amely tavasszal még lábra kap, ideig- óráig elfedi a hegyek sebeit, de aztán a nyárra lecsupaszodik. Sebzett hegyóriások közt kanyarog a folyó izgalmas díszletet kínálva a nem mindennapi harcsafogásokhoz. A folyón járatlan számos kihívással szembesül. A berobbantott szikladarabok akadóssá teszik a terepet, kívülről semmi sem mutatja, milyen kőrengeteg van az aljzaton. Több helyütt a szeszélyes és aszályos évek miatt felhagytak az olajfák művelésével, emiatt vannak, olyan szakaszok, ahol víz alatti olajfaerdők csonkjai nehezítik a horgászatot. Mindevvel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a nagy harcsabőség ellenére bizony embert próbáló az itteni horgászat.

Ez már a miénk

A súly önmagáért beszél

Nagy az öröm

Ideutazásom előtt nagy reményeket fűztem a feketesügér horgászatához. Szomorúan kell leírnom, hogy az a legenda, ami az itteni feketesügér horgászatot korábban övezte már a múlté. Ez a remek sporthal, amely megfelelő életteret talált annak idején az Ebróban ma már elenyésző számban van jelen. Nem a horgászat ritkította meg, hanem a halállomány abnormális volta. Egyre nagyobb harc folyik a táplálékért, amit a tonnaszám beszórt pellet átmenetileg megoldott, de a normális túléléshez megfelelő mennyiségű apró táplálékhalra lenne szükség-amiből kevés van.

Méltó befejezése a napnak Csabi barátunk szép fogásával

Igaz, hogy a korábbi évekhez képest feljövőben van a bodorka és a csapósügér, de mind kevés a boldogsághoz. Arról nem is szólva, hogy a csapósügér is táplálék konkurens. A csapósügér fiatal korában lárvákkal, rovarokkal, apróbb puhatestűekkel táplálkozik. Nagy ikrapusztító. Nagyobb egyedei már vadásznak a vörös szárnyú keszegre, bodorkára, küszökre, és saját fajtársaikra is. Agresszív gyorsan támadó hal csapatokba verődve addig üldözik a táplálékhalat, míg az fel nem adja. Népies nevei is arra utalnak, hogy nem hétköznapi ragadozóhalról és ikrafalóról van szó: rappihóhér, fésűshal, szolgabíró, körmöshal, dibbancs.

Szöveg és kép: Zákonyi Botond