The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Egy mennyei hét a Pokolban

Idén Június 11-16. között rendezték meg a II. St. Hubertus-All Star Kupát Háromfán. A tavat nem véletlenül hívják Zöld Pokolnak. Jelentős mennyiségű vízitök borítja, amely nagyban megnehezíti a horgászatot. Vitathatatlanul az ország egyik legszebb és legnehezebb horgászvize, ahol vagy egyszer jár az ember és soha nem tér vissza, vagy egy életre beleszeret. Mi az utóbbi táborhoz tartozunk és amikor csak tehetjük, visszatérünk ebbe a vízi mennyországba.

Zöld Pokol

Az All Star Kupa végeredményét a 6 db legnagyobb ponty összsúlya dönti el. Az etetés és a csalizás kizárólag bojlival történhetett. Fortuna ezúttal a 18-as állást szánta nekünk. Gyors táborépítés után a tógazda Pálinkó Karcsi bácsi meghívta a versenyzőket egy nagyon finom vacsorára, melyet ezúton is köszönünk.

Háromfán a napfelkelték is varázslatosak.

Reggel 7 órakor kezdődött a verseny. Ezen a tavon különösen fontos a helykeresés. Előttünk volt a régi patakmeder és egy kiterjedt homokpad. Itt a part menti sávban a bokros és bedőlt fás rész is rejthet gyönyörű pontyokat. Próbáltuk minél pontosabban lerakni a végszerelékeinket, majd beetettünk pár szem bojlival és vártuk a kapást.

Pár szem bojli is csodákra képes.

Egész hétre tikkasztó kánikulát jósolt a meteorológia 34-37 fokkal. Az egész napunk kapás nélkül telt el, de nem is számítottunk kirobbanó kezdésre ilyen körülmények között. A csalikban vakon bíztunk. Kétféle bojlival készültünk, egy saját fűszeressel és a The One Gold bojliával, ami szénhidrát alapú és nagy mennyiségben tartalmaz tigrismogyoró őrleményt. Nagyon sokan tigrismogyoróval horgásznak ezen a tavon a törpeharcsák miatt, de Karcsi bácsi gondos munkájának köszönhetően nem probléma a bojlival való csalizás.

Csábító csemege.

Az éjszaka is hagytak nyugodtan pihenni minket a halak, de hajnalra megtört a jég. Közel 24 óra telt el a versenyből, mire bejelentkezett az első mérlegelhető halunk. Reggel 6 órakor egy húzós kapásra ugrottunk a csónakba és rövid fárasztást követően egy gyönyörű töves bukkant fel a töklevelek alól. A mérleg 16.10 kg-nál állt meg. Nagyon vigyáztunk rá, mert a beesett hasán látszott, hogy nemrég esett át az íváson. Örültünk neki, mert a 26 órás mérlegelő lap szerint ez volt a verseny addigi legnagyobb hala.

Túl a nászon, 16.10 kg.

A következő napot is kapás nélkül töltöttük, de ezzel elég sok csapat volt így. Ennek az oka, hogy a hirtelen jött felmelegedéstől a halaknak megjött a kedvük a nászhoz, így a sekély vizekbe vonultak ívni. A második éjszaka egy kapásunk volt, amit közvetlenül a part mellől tudtunk kicsikarni. A rutinos bajszos átbújt két bokor alatt, így a végén a zsinórt fogva kézzel fárasztottuk. Egyszer tudtuk csak megpillantani, a kb. 10kg körüli töves betört a csónak alá és végül lefordult a horogról. 49 óra telt el a versenyből, a 7. helyen álltunk. A nappalunk azzal telt, hogy új fluoro carbon végszerelékeket kötöttünk és a gyengén táplálkozó halak végett könnyítettünk a csalikon.

A fluoro carbon zsinór a víz alatt szinte láthatatlan.

A bojlit próbáltuk dippel és folyékony aromával még attraktívabbá tenni. A felszerelés többi része tökéletesen működött, az ET. Specialist Catfish 0.60 mm-es zsinórja remekül bírja a közelharcot és a vastag monofil előtét nem vág bele a vízitök szárába, így erre a vízre egy remek választásnak bizonyult. Főzsinórnak a Carp Expert Purple és az Excalibur Fluo Yellow-t használtuk, mindkettőt 0,35 mm-es méretben.

Nem véletlenül sokak kedvence.

Az esti beszélgetést egy füstölős kapás zavarta meg. Gyorsan a hal fölé érve egy kitartó küzdelem vette kezdetét. A hal többször átfűzte magát a tökszárak között, amint sikerült kiszabadítanunk, már egy másikon sikerült átbújnia. Kiderült, hogy a Carp Expert Neo Long Cast 3,5 Lbs botja nem csak távdobásra alkalmas, végig karikában hajlott a fárasztás alatt. Óráknak tűnő percek teltek el, mire sikerült megpillantanunk egy gyönyörű tőpontyot. Még egy utolsót visszatört a mélybe, mielőtt sikerült megszákolnunk. A pocakos töves súlya 15.05 kg lett, aminek nagyon örültünk, hisz a 6 db halunkhoz már kettő is 15 fölötti volt.

Esti meglepetés, 15.05 kg.

Próbáltunk új helyet találni azoknak a botoknak, amik nem adtak halat, hátha nagyobb sikerrel járunk. A parti bokrok alatt is volt még ígéretesnek tűnő hely és húztunk be egyet a benti szektor szélére is.

A part széle mindig rejthet szép halakat.

A CXP Pro Cast 150+ orsója hatalmas zsinórkapacitása miatt tökéletes a behúzós csónakos horgászatokhoz is a gyors fékkel pedig nagyon könnyű lereagálni a hirtelen jött helyzeteket.

Tökéletes összhangban.

Az új helyek meghozták a hozzá fűzött remémyeket. Délben megremegett a szélső botunk spicce, ez Háromfán sokszor már halat jelent. Ez be is igazolódott és a gyors fárasztást követően egy 8.70 kg-os tőponty pihent a matracon.

Egy hibátlan töves, 8.70 kg.

Délután 17 órakor a középső boton egy óvatos húzós kapás hajtotta be a spiccet. Gyorsan a hal fölé érve láttuk, hogy bent van a hal a töklevelek sűrűjében. Robi gyors szabadítása után egy hatalmas tükörpontyot pillanthattunk meg. Mielőtt visszatörhetett volna a mélybe, Robi már alá is tolta a merítőt. A mérlegelés után 17.30 kg-nál állt meg a mutató. Mint utóbb kiderült, ez volt a versenyünk legnagyobb hala.

A versenyünk legnagyobbja, 17.30 kg.

Az utolsó órákra már jól működött minden, sikerült egymás után több halat is a pontymatracra fektetnünk, viszont a szelektálás nagyon nehéz. Egy bizonyos egyedsúly fölött csak a szerencsén múlik, hogy mekkora hal veszi fel a csalit. Az utolsó napon sikerült több méreten aluli mellett egy kereken 11 kg-ost és egy 9.37 kg-ost szákolnunk a benti bójákról.

A távolból érkezett. Kereken 11 kg-os.

A végére pedig a 8.70 kg-ost is sikerült nagyobbra cserélnünk, küzdelmes fárasztás végén egy hibátlan 11.18 kg-os tükörpontyot tudtunk kicsípni a part menti bokrok árnyékából.

Az utolsó látogatónk, 11.18 kg.

A 121 órás megmérettetést az 5. helyen zártuk. A 6 db halunk összsúlya kereken 80 kg lett 13,33 kg-os átlaggal. Egy rendkívül fárasztó és nehéz hét volt a hátunk mögött, de minden pillanata egy élmény, amit soha nem felejtünk el.

Örökre szép emlék marad.

 

Forrás: Energofish