The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

FEEDERMANIA – Amur horgászat a nagy Dunán

FEEDERMANIA – Amur horgászat a nagy Dunán

Amint beköszönt a kánikula és tartósan 25 fok fölé emelkedik vizeink hőmérséklete, eljön az amur horgászat ideje. Ilyenkor az amurok anyagcsere folyamatai felgyorsulnak, és emiatt nagy mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz. Ebben az időszakban a legkönnyebb becsapni őket, mert a folyamatos evési kényszerük miatt óvatlanná válnak.

Ebben az évben úgy döntöttem, hogy kihasználom ezt az időszakot és a Dunán veszem üldözőbe ezeket a növényfaló torpedókat. Több helyet is kinéztem magamnak, de végül úgy döntöttem, hogy a közép dunai szakaszt választom, amelyet a teszthorgászom Gál Zoli és bátyja Gyuri is vallat. Gyuri meghívásának eleget téve az ő helyén kezdtem a horgászatot. Gyuri már 1 hete etette és horgászta ezt a helyet, úgyhogy nem volt nehéz dolgom, már csak profin kellett összeraknom a szerelékemet és az etetést végrehajtanom.

 

Mivel az amur horgászat ebben az időszakban kívánja a nagy etetést ezért elsőként 40 kg száraz Kukoricát főztem és savanyítottam meg, a saját módszerem szerint kellemesen savanykás illatúra.

Első alkalommal nagyon korán, hajnal 1-kor keltem, hogy mindenképpen legyen helyem a vízparton, és nagyon jól is tettem, mert mire kipakoltam már több horgász is érkezett mellém. Kedvenc botjaimat a Manta Evo-X 390 heavy feedereket vittem magammal Shimano Bull’s Eye orsókkal szerelve.

 

Főzsinórnak fonottat csévéltem, aminek a végébe kb 1 méter hosszúságú vastag fluorocarbon részt kötöttem, több okból kifolyólag is. Egyrészt, hogy a fonott főzsinór ne sértse meg fárasztás közben a halat, másrészt, hogy a rendkívül letisztult vízben ne vegyenek észre semmi feltűnőt az amurok, harmadrészt pedig, hogy a part menti kövezéssel szemben ellenállóbb legyen a felszerelésem. Amur horgászatnál szinte mindig hatalmas 1-es méretű horgokat használok, ez most sem volt másként, amelyet hajszálelőkén 1 szem kukorica felrakása után 1 illetve esetenként 2 szem FEEDERMANIA Lemon Dream 10 mm-es pop-up bojlival könnyítettem ki.

Azt próbálgatva, hogy 2 Pop-up felrakása esetén hegyre állítottam a horgot és minden apro hullámra oldalírányba kilengett a végszerelék, míg 1 pop-up felhelyezése esetén csak a nagyobb hajók hullámaira reagált így. Mind két verzió egyaránt sikeresnek bizonyult. Minimum 170 grammos ólmokat használtam, hogy önakasztás után a csontos amur szájba jól üljön a nagyméretű, vastaghúsú horgom.

Az elhagyós szereléknek köszönhetően megakasztás után az összes halam feljött a vízfelszínre és a fárasztás végig ott történt, ezzel teljes mértékben kizárva az akadókba menekülést. A bogozódások elkerülése végett pedig merev fluorocarbon horogelőkéket kötöttem. Az ólmokra bedobás előtt rányomtam egy nagy gombóc új fejlesztésű, kukorica alapú Lemon Dream etetőanyagot, amely oldódás közben egy fehér füstszerű csíkot húzott maga után, amit az amurok könnyen észrevettek és jól le is reagáltak.

 

Az etetést egy hosszú nyelű etetőlapát segítségével végeztem a parttól 15-20 méteres távolságra. Nagyjából horgászatonként 30 liter kukoricát szórtam be, folyamatos etetéssel, kb 30-40 percenként belapátolva.

 

Gyuri helyén 6 alkalmat töltöttem a kora reggeli óráktól, általában délig, és ezalatt az idő alatt 9 db amurt fogtam, köztük néhány 10 pluszost is.

 

Összességében szuper horgászat volt, de nagyon vágytam arra, hogy egy saját magam által talált helyen is eredményes legyek, ezért pár száz méterrel feljebb egy számomra nagyon szimpatikus nyugodt részen egy új etetést hoztam létre. A második etetés után már rá is ültem a helyre, és pont az történt, amire számítottam. Az új etetés varázsa meghozta az addigi egy nap alatt kifogott legtöbb halam, 4 amur személyében, és az addigi legnagyobbat is, amelyet következő nap már meg is döntöttem, ráadásul újabb 4 amur fogással gyarapodtam. A 3. nap kicsit tovább maradtam, de cserébe újabb 4 hatalmas torpedót engedhettem vissza a Dunába.

 

Az amur idegenhonos halfajnak számit, de szerencsére a Közép Dunai szakaszon a 80 cm feletti példányokat kötelező visszarakni, így nyugodt szívvel engedhettem útjára ezeket a gyönyörű ezüstös halakat. Az összességében tízedik, az új helyen pedig a negyedik, de egyben utolsó horgászatom hozta a legnagyobb sikert számomra. Aznap öt amur tisztelt meg egy fénykép erejéig, ráadásképpen, pakolás közben sikerült megfognom eddigi legnagyobb Dunai pontyomat egy 14 kg-os töves személyében.

A 10 (javarészt délelőtti) horgászat alatt összesen 26 db amurt és 1 pontyot sikerült fognom. Köszönöm DUNA!

Hihetetlen horgászat volt. Soha nem fogom elfelejteni az amurok kapásait. A tavi ejtegetős emelgetős tipikus amur kapásokkal ellentétben, a Dunán az ólom leoldása után, amit a spicc hírtelen kiegyenesedése mutatott, a következő pillanatban derékba hajló bot látványa és éktelenül visító fék hangja jelezte, hogy egy torpedó van a horgomon. Összesen 10 horgászat alatt 26 db amurt és 1 pontyot sikerült fognom. Gyuri helyén 6 nap alatt 9-et, az általam választott helyen pedig 4 nap alatt 17-et köztük jó, néhány 10 felettit, plusz a pontyot. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy Gyuriék helye is tökéletesen volt kiválasztva, de idővel kiismerték a halak, hogy az egy etetés és óvatosabban kell táplálkozni azon a környéken.

Ráadásul a helyi horgászokkal is versengeni kellett a helyért, ezért úgy éreztem, hogy egy újonnan készített etetésbe és egy jól kiválasztott nem háborgatott helybe sokkal több lehetőség van, amit végül a fogásaim meg is mutattak. Ezeket a gyönyörű halakat és vehemens kapásaikat élvezzék velem együtt a FEEDERMANIA filmsorozatom következő epizódjában, és ha tehetik, horgásszanak, amíg szép idő van.

Írta: Jankovich Krisztián