The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Pergetés ASP spinnerekkel

Az ólomtestű balincsalik különféle variációi már jó néhány évtizede színesítik a műcsalik arzenálját. E típuson belül a vékony, oldalról lapított testű, rendkívül jó dobási mutatókkal rendelkező ASP spinnerek élik reneszánszukat napjainkban. Népszerűségük teljességgel érthető, hiszen kényelmesen, speciális felszerelés igény nélkül érhetünk el velük nagyon nagy távokat is. Mértani pontossággal dobhatók, s nem utolsó sorban oly mértékű ingerlő vibrálást végeznek az ólomtest végén található forgókanalak segítségével, melyek csábításának a balinok mellett egyre gyakrabban a süllők, és a csukák sem tudnak ellenállni már.

Wizard ASP Spinnerek pihenője. Olcsó csalik, szerény áruk nem tükrözi a fogósságukat.

Az ASP Spinnerek zsenialitása az egyszerű felépítésben, formájuk kialakításában és az anyaghasználatban rejlik. Az ólomtest adta plusz tömeg repíti (a balinólmos készség kivételével) minden műcsalinál messzebb, így a parttól távolabbi, nehezen megdobható pontok és elérhetővé válnak.

A magas félépítésű test nagy stabilitást ad a csalinak.

A test végén található forgó kanál a vízbe érkezés pillanatában dolgozni kezd, a húzás, a bevontatás intenzitásának függvényében a lemezke forgási sebessége is hatványozódik. S mindez excentrikus módon, vagyis csak a kanál forog, míg az ólomtest fixen áll, vagyis a zsinór csavarodásának esélye egyenlő a nullával. Nagyon sok horgász pont ezért használja a körforgó villantók helyett.

A vékony kialakítás miatt a vontatási sebesség is tetszőlegesen választható meg.

Hatalmas előnye továbbá, hogy egészen lassú vezetésnél is már ingerlő forgásba kezd a kanál. Felemelt botnál a bevontatás sebességét növelve pedig akár a vízfelszín alatt is vezethetjük, hűen imitálva ezzel a víztetőn menekülő küszt, a balinok, süllők potenciális zsákmányát.

A színek jelentőségét ismerjük, viszont a harántsávok szerepének is óriási hatása van!

Süllőfarkon pihen a pirosfejű csoda. Most lepipálta a tízszeres árú wobblereket.

Wizard ASP spinnerek ellenőrzött, minőségi kulcskarikákkal szerelve. Jól látható a barázdált ólomtest, melynek feladata a plusz rezonancia keltése.

A csalitest végében kulcskarikába csatlakoztatott hordós forgó biztosítja az akadálymentes forgó mozgást a kanál számára.

Hibátlan hegyű, pillekönnyű VMC horgokkal van szerelve.

A fantasztikus mozgás fogós színkombinációval társítva. Balin, süllő, de akár csuka is jöhet.

A három színben (piros fejű, zöld tigris és kék) gyártott Wizard ASP spinner kétféle méretben készül.A 4,5 centiméteres csali 10 grammos, míg az öt és feles nagytesó 18 grammot nyom. Aerodinamikai szempontból ideális forma, a levegőben kóválygás nélkül száll, emiatt messze és nagyon pontosan dobható.

A vékony ólomtest csekély ellenállást jelent a vízben. Így akár mint a Thrillt, őt is vontathatjuk csúcssebességgel, ha a ragadozók jól reagálnak rá.

Rövid nyelű könnyű pergető bottal, a hozzá passzoló 40-es Wizard Spin orsóval és vékony fonottal nagyon hosszú dobásokat prezentálhatunk.

Kétség sem férhet hozzá, hogy ezeket a csalikat a fonott zsinórok tudására épülő, jól összehangolt könnyű pergető felszereléssel dobhatjuk a legmesszebb. Nagy, nyílt vizeken pergetve csónakból elég egy rövid 2,10-es bot, könnyű minőségi orsóval, melynek dobját 0,10-es fonott zsinórral töltjük fel. Akadós terep fölött dobálva (amikor benne van a pakliban az, hogy a megakasztott hal pl. fába ront) szükség lehet erősebb zsinórra a gyorsabb, határozottabb irányítás érdekében.

Süllő sekély vízből, gyorsan vezetett csalira.

Kis csali, nagy élmény! Balin módjára vetette magát a csali után a támadó süllő.

Veszélyes csukatanyák fölött érdemes készülni valamelyik harapásálló előkével!

Forrás: Energofish