Prepelita

Asteptata cu nerabdare de mai toti vanatorii, prepelita deschide odata cu inceperea migratiei vanatoarea in noul sezon. Pentru a o cunoaste mai bine, am decis sa scriu cate ceva despre aceasta mica zburatoare .

Denumirea stintiifica a prepelitei este coturnix coturnix, facand parte din ordinul GALLIFORMES, familia PHASIANIDAE din care mai fac parte si fazanul, potarnichea, gaina domestica, curcanul si alte pasari, numele stiintific al familiei fiind derivatul din latina a cuvantului GALLUS care inseamna cocos, fiind dealtfel cel mai mic reprezentat al sus numitului ordin.

In prezent sunt semnalate mai multe specii cunoscute de prepelita, fiecare cu caracteristicile particulare habitatului in care se regaseste.

1quailasianblueButtonChinese painted quail cock shutterstock_11292898Guardian_Common_QuailKwartelmOcellted-quailQuailquail6quail8quail_mountain_male_spring_california_6a

In urma cu peste 1000 de ani, chinezii au reusit sa o imblanzeasca si sa creasca prepelita atat pentru oua cat si pentru carne, ca mai apoi japonia sa preia si sa  duca la rang de industrie cresterea lor. Cele ce sunt crescute pentru oua si carne sunt mai mari ca si talie, oua in jur de 200-350 de oua anual dar nu mai pot zbura.

Printre rasele cunoscute sunt prepelita faranon, englezeasca, baltata, rosie, chinezeasca, polar, manciuriana, italiana si lista poate continua. De asemenea variaza si greutatea, dimensiunea, coloritul si penajul acestora de la caz la caz

Prepelita salbatica traieste in general in tinuturile de campie-deal, unde gaseste culturile de cereal si plante ale caror seminte le consuma cu placere. De asemenea mai consuma insecte si larve pe care le poate gasi pe sol.

Coloritul este brun-cafeniu, cu striuri mai deschise si mai inchise de-a lungul corpului, penaj ce ii confera un camuflaj perfect pentru mediul in care traieste.

Masculul se diferentiaza de femela prin prezenta unei pete de un cafeniu inchis sub barbie.

Greutatea lor este de aproximativ 90-150 de grame, inaintea migratiei putand depasi aceasta greutate, moment in acre se hraneste intensiv pentru a face fata drumului lung catre tarile calde.

Pitpalacul, asa cum mai este cunoscut in tara noastra si mentionat in povestile vanatoresti sau chiar cele pentru copii, este un oaspete de vara in tara noastra, sosind in aprilie si parasind tara noastra in toamna cand vremea se raceste, in general in luna octombrie. Parte din cele ce trec primavara spre tarile din nordul Romaniei si nu numai, raman pe teritoriul tarii noastre unde se vor inmulti pe perioada stationarii lor aici. Femela depune incepand cu luna mai un numar de 8-15 oua intr-un cuib facut intr-o adancitura pe sol si acoperit cu plante aplecate peste acesta pentru a il feri de ochii pradatorilor si cloceste singura. Puii ies dupa circa 18-19 zile si in prima parte a vietii lor sunt hraniti cu insect si larve. Prepelita creste 2 serii de pui pe an, viitorul acestora depinzand in mod direct de conditiile meteo, inundatiile putand distruge cuiburile cu usurinta.

Se estimeaza ca populatia de prepelita prezenta in tarile uniunii europene este de circa 8.000.000 de exemplare.

Quail

Cu toate ca numarul lor este unul considerabil, nu toate reusesc sa finalizeze aceasta migratie, factorii fiind multipli si aici putem enumera conditia fizica si hranirea pentru migratie, varsta, pradatorii, oamenii care fie le vaneaza fie in anumite  locuri le prind cu plase intinse pe culoarele de zbor, obicei foarte distrugator pentru aceasta specie la care se mai adauga  factorii meteorologici si alte pericole ce intalnesc pe parcursul migratiei.

Destinatiile migratiei sunt si ele diverse, unele preferand Africa sau Asia ca si continente, unde caldura si hrana le ofera un habitat adecvat.

Turkey_CoturnixQuail_migration_routes

 

Se spune ca prepelita are o viteza a zborului de circa 24-25 km/ora, iar dupa cum stim, prepelita prefera sa mearga prin vegetatie, zborul fiind alternativa in caz de pericol iminent.

 

Vanatoarea prepelitei este momentul deschiderii unui nou sezon, este de preferat sa se faca cu caine de aret pentru un spectacol desavarsit,pentru a nu irosii piesele cazute si atat de greu de gasit mai apoi,  dar si pentru antrenamentul cainelui.

Cartusele folosite sunt de 1,7-1,9 mm cu un gramaj cat mai redus, pentru a nu distruge piesele.

Vanat in catare!

Avatar
Pasionat de mic de tot ce misca, a fost atras mai tarziu de vanatoare. Cum chemarea naturii nu ii da pace, e mereu in cautare de noi locuri. Slabiciunea sa ramane vanatoarea la gasca si rata, dar raspunde prezent si altor invitatii de a iesi in natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *