Rata caraitoare (Anas querquedula)

rata-caraitoare

Rata caraitoare sau sarsela de vara cum mai este cunoscuta la noi este un oaspete de vara, sosind in luna februarie-martie si parasind Romania in luna noiembrie. Cu o greutate cuprinsa intre 300-500 de grame, rata caraitoare ca si restul suratelor ei, poate fi usor deosebita ca si dimorfism sexual, masculul este de culoare cenusie, capul cafeniu cu o dunga alba ce duce spre ceafa, pe burta albicios si aripile gri, ciocul verzui-inchis si este ceva mai mare decat femela, care este maronie, asemanatoare femelei de rata mare, avand doua dungi deschize deasupra si dedesubtul ochilor. Oglinda masculului este verde si marginita de dungi albe, pe cand la femela este maro.

Se hraneste cu seminte si diverse plante, unele gasindu-le in apa prin filtrarea acesteia cu ciocul, dar si cu diverse vietuitoare acvatice (moluste, pesti, crustacee si chiar lipitori).

Perioada de clocit este in mijlocul lunii aprilie pana la inceputul lui mai. Femela depune 8-11 oua care sunt incubate 21-23 de zile, clocitul incepand cu ultimul ou depus. Are loc doar o singura ponta pe an de care se ingrijeste exclusive femela. Puii sunt acoperiti cu puf si pot zbura dupa 5-6 saptamani.

Dupa rata mare este cea mai des intalnita la noi pe perioada verii, fiind vazuta din Lunca Dunarii pana in munti, in zonele cu ape.

Migreaza pentru iernare odata cu venirea toamnei, in Africa si Asia.

Avatar
Pasionat de mic de tot ce misca, a fost atras mai tarziu de vanatoare. Cum chemarea naturii nu ii da pace, e mereu in cautare de noi locuri. Slabiciunea sa ramane vanatoarea la gasca si rata, dar raspunde prezent si altor invitatii de a iesi in natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *