RATA MICA (ANAS CRECCA)

rata mica

Rata mica sau cum mai este cunoscuta la noi sarsela de iarna sau rata pitica, este tot o rata de suprafata si ajunge la noi incepand cu septembrie, urmand ca in martie sa migreze spre nord. Este tot o rata de suprafata avand aceelasi habitat si mod de hranire ca si rata mare.

Diferentierea o face gabaritul si coloritul acesteia, greutatea nedepasind 300-350 de grame, iar ca si colorit la mascul avem ceva diferentieri. Femela este aproximativ identica cu femela de rata mare, masculul are capul caramiziu, cu o pata vrezuie in jurul ochilor, pata ce coboara pana pe gat. Oglinzile pe aripi sunt si ele prezenta, insa la aceasta specie sunt jumatate verzi, jumatate negre, marginite de o dunga neagra.

Femela isi construieste cuibul asemeni ratei mari, cuib in care depune 5-16 oua din care dupa 21-23 de zile ies puii.

Ca si rata mare, prefera sa zboare in stoluri, singurul moment in care pot fi vazute cate doua este perioada de imperechere.

Alt lucru ce o diferentieaza de restul ratelor este viteza de zbor, fiind considerate una dintre cele mai rapide rate, aceasta ajungand si la peste 120 km/ora cu usurinta.

Restul obiceiurilor sunt perfect asemanatoare cu cele ale ratei mari, de cele mai multe ori putenad fi zarite in aproprierea stolurilor de rata mare.

 

Avatar
Pasionat de mic de tot ce misca, a fost atras mai tarziu de vanatoare. Cum chemarea naturii nu ii da pace, e mereu in cautare de noi locuri. Slabiciunea sa ramane vanatoarea la gasca si rata, dar raspunde prezent si altor invitatii de a iesi in natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *